Press "Enter" to skip to content

Willy Sluiter

Jan Willem Sluiter, geboren te Amersfoort – 24 mei 1873, overleden te ´s-Gravenhage – 22 mei 1949, signeerde zijn werk met ´Willy Sluiter´

Jan Willem (Willy) Sluiter groeide op als notariszoon in Zwijndrecht en ontwikkelde zich veelzijdig, waarbij hij de grote kunststromingen in zijn tijd gretig absorbeerde en in zijn werk toepaste. Hij had daarbij zowel talent voor de serieuze schilderkunst als ook voor de illustratieve en modieuze kunst als boekversieringen en affiches. Hij woonde en werkte op verschillende plaatsen: in Dordrecht en Rotterdam, maar ook in geliefde schildersdorpen als Scheveningen, Katwijk en Laren. Sluiter was lid van veel kunstgenootschappen, onder andere van Pictura in Dordrecht, ´Arti et Amicitiae´ te Amsterdam en ´Pulchri Studio´ te Den Haag.

Willy Sluiter was van 1891 tot 1894 leerling aan de Rotterdamse academie, daarna aan die in Den Haag.

Hij woonde en werkte in Zwijndrecht, Dordrecht, Rotterdam tot 1894. Daarna van 1894 tot 1897 in Scheveningen en van 1898 tot 1909 in Volendam. In 1909 vestigde hij zich in Laren en bleef daar tot 1916 toen hij naar Den Haag ging.

De grijze sfeer van de Haagse School achter zich latend, heeft Sluiter de betekenis begrepen van de Franse impressionisme en post-impressionisme en de vaudeville-voorstellingen van de geniale Toulouse-Lautrec. We vinden al deze aspecten, vaak doorspekt met een groot gevoel voor humor, terug in zijn rake schetsen en tekeningen en in zijn geschilderde werk. De onderwerpen van gentleman-kunstenaar´ Sluiters kwamen vaak uit het strand- en vissersleven, maar ook uit het mondaine leven. In de hogere kringen was hij een gevierde portretschilder. Hij werd zeer bekend met zijn politieke prenten en affiches. Volgens kunstenaarsbiograaf Pieter Scheen kreeg Sluiter ´verbazend veel´ onderscheidingen voor zijn werk.

tekst: http://www.galeries.nl/

//