Press "Enter" to skip to content

Gerrit Benner


Gerrit Benner (Leeuwarden, 31 juli 1897 – Nijemirdum, 19 november 1981) was een autodidactische kunstschilder die zijn brood moest verdienen met het voeren van een winkel in lederwaren te Leeuwarden, waarnaast hij schilderde. Enkele jaren lang hanteerde hij het Cobra-idioom in zijn schilderkunst maar vanaf 1955 richtte hij zich met name op het Friese landschap. Hij werd vooral bekend door zijn abstracte, veelkleurige landschapschilderingen in neo-expressionistische stijl. Zijn inspiratie lag bij de kunstenaars van de Ecole de Paris zoals Bazaine, Soulages en Manessier; hoewel hij zelf nooit volledig abstract is geworden in zijn kunst; het landschap bleef er aanwezig.

Hij werd in 1955 door de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 gelauwerd met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet; won een tweede prijs op de Biënale van São Paulo in São Paulo, Brazilië; ontving de Guggenheim Prize for the Low Countries in 1958; en de International Hallmark Art Award New York. Rond 1970 heeft hij jarenlang een atelier gehad in Amsterdam, maar keerde uiteindelijk op late leeftijd naar Friesland terug.

Zijn werk is onder meer in bezit van het Stedelijk Museum (Amsterdam), Van Abbemuseum (Eindhoven), het Fries Museum (Leeuwarden), het Museum Twente (Enschede) en het Museum Belvédère in Heerenveen.

In 2003 hebben de Provinciale Staten van de Provincie Fryslân een tweejaarlijkse prijs ingesteld en naar Benner vernoemd. Het betreft een oeuvreprijs of een prijs voor een kunstenaar wiens werk recentelijk een belangrijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. De eerste Gerrit Benner Prijs voor Beeldende Kunst werd uitgereikt in 2005.

tekst: Wikipedia.nl

Benner, Gerrit – Slagter, Erik Gerrit Benner. Werken uit de periode 1944-1948 samengesteld uit de collectie Rie Gubitz-Vellinga. Franeker, De Drijvende Dobber, 1991. Wrappers, 27 x 21 cm., 65 pp. with numerous ills. in colour.

BENNER, GERRIT – Gerrit Benner. Amsterdam, Meulenhoff, z.j. Uit serie Bildende Kunst und Baukunst in den Niederlanden. Pap., 20p tekst, IV illustraties in kleur, 16 zw/w illustraties.

BENNER, GERRIT – Gerrit Benner, tentoonstellingscatalogus Cultureel Centrum Venlo, 1970. Pap., ongenummerde pp., illustraties in kleur en zw/w. Tekst Lambert Tegenbosch.

//