Press "Enter" to skip to content

John Bevort

Bevort volgde zijn opleiding bij Chris Agterberg en G. Nijenhuis in Utrecht. Hij woonde en werkte in Noord Holland, vlak bij de duinen, waar hij tot op zeer hoge leeftijd met Spartaanse discipline werkte.  Ook maakte hij vele reizen door Europa en de V.S. en was hij lid van de International Organisation of free art.

Bevort vestigde zich rond 1960 in het Noord-Hollandse Schoorl en staat daarom bekend als “de Schoorlse schilder”. Hij overleed hier op 31 januari 1996. Hij heeft exposities gehad in Europa en Amerika. Hij was leermeester van bekende schilders als Gerard Ernens en Peter Brouwer

Bevort is vooral bekend geworden om zijn met het paletmes geschilderde naturalistische landschappen, strand- en zeegezichten en jachttaferelen. Ook maakte hij naam door o.a. exposities in Europa en de Verenigde Staten, en door uitgave van reprodukties van zijn werk.

Wat Bévort met het paletmes kon was heel bijzonder. Met rake streken wist hij op het doek, hoe direct ook opgebracht, een geheimzinnige maar eigentijdse romantiek te creëren. Als toeschouwer wordt je tot stellingname gedwongen, en tot onderzoek van je eigen emoties. Het zijn bijzonder karakteristieke schilderijen die hij gemaakt heeft, de taferelen die hij op het doek heeft weten te creëren, dringen zich als het ware met een haast dwingende kracht aan je op.

Boek: John Bevort door Rinus Sanders uit Vaassen.

//