Press "Enter" to skip to content

Johan Scherrewitz

Scherrewitz, Johan Frederik Cornelis werd op 18 maart 1868 geboren te Amsterdam. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij fulltime in de effectenzaak van zijn vader zou gaan werken maar met enig verzet kreeg hij toestemming om op zondagmorgen schilder- en tekenlessen te nemen bij tekenleraar Velsen. Later was hij ook nog leerling van G.J.H.Poggenbeek en schilderde en tekende vooral landschappen met vee en boerenpaarden.
Misschien zat het tekenen wel in het bloed want zijn moeder was van franse afkomst en de genreschilder Renou kwam uit die familie. Zijn vader zag in dat hij nooit een goed effectenman zou worden en kreeg toestemming om er met zijn schilderskist op uit te trekken.

Hij maakte honderden studies o.a. in de Achterhoek, in Overijssel, Brabant en vooral in Heeze en Leende waar ook Jacob Ritsema werkte. Scherrewitz maakte ook kunstreizen naar Duitsland en Frankrijk, maar het Nederlandse landschap trok hem toch meer. De stille bossen van de lage Vuursche en Wolfheeze, de begroeide duinen langs de Noordzee, de heide met schapen, en de weilanden met koeien en paarden. Hij zocht het blije in de natuur en geeft dit weer met elegant gebaar in vaak grote nauwkeurigheid.

Hij woonde en werkte tot 1898 in Amsterdam, Laren tot 1902, Haarlem 1902-1904 en daarna in Hilversum. Veel van zijn werk werd geëxporteerd naar Engeland en de VS. Hij gaf les aan B. Fokker en J. Holtrup. Hij was lid van ‘Arti et Amicitiae’ te Amsterdam. Hij overleed te Hilversum op 9 augustus 1951.

Tekst: De Valk Kunstbemiddeling

//