Press "Enter" to skip to content

Domburg schilderskolonie

Het Badpaviljoen in de Zeeuwse badplaats Domburg heeft een deftige geschiedenis. Echte Domburgers kwamen er niet vaak binnen. Welgestelden elders uit den lande des te meer. Maar vooral beroemde schilders zoals Jan Toorop en Piet Mondriaan groepten er samen

In Domburg ontstond tussen 1907 en 1923  een kleine schilderskolonie rondom Jan Toorop, die zich als eerstste aldaar vestigde.  Samen met Mies Elout organiseerde Toorop schilderijtentoonstellingen in Domburg. De schittering van het licht werd gevangen in luministische werken, kubisme waaide over, expressionisme zag men in buitenlandse kontakten, alle stromingen hadden vrij spel. Ver van de stedelijke sfeer, in een ontspannen vakantiestemming gingen allerlei kunstuitingen samen.

Leden van deze ‘kunstenaarsgroep’ waren  Jan Toorop,
Otto van Rees, Piet Mondriaan, Ferdinand Hart Nibrig,
Mies Elout Drabbe, Jacoba van Heemskerck, Jan Heyse,
Lucie van Dam van Isselt, lodewijk Schelfhout  en Piet Mondriaan.  

Maar ook andere Zeeuwse schilders kwamen regelmatig naar Domburg, zoals: Maurice en Sarika Goth en eerder vader en zoon Schutz.

Heden (2003) is het badpaviljoen  vervallen, dichtgespijkerd en geheel verlaten. Het vroegere badhotel heeft plaats gemaakt voor een nieuw, waar regelmatig exposities gehouden worden van hedendaagse schilders. Op het pad langs de duinen staan bordjes met korte verhalen over Mondriaan en hoe het vroeger was, als herinnering aan een artistieke verleden. Als je op een rustige dag langs dit pad loopt en naar de zee kijkt, kan je je inleven in de inspiratie die schilders hier aan het begin van de 20ste eeuw opdeden.

//