Press "Enter" to skip to content

Louis Apol

Het natuurtalent L.F.H. Apol, specialist in winterlandschappen, kreeg op last van zijn vader al vroeg privéles. Hij ontving een studiebeurs van koning Willem III om zijn talent verder te ontwikkelen. Vanaf 1869 nam de 19-jarige deel aan tentoonstellingen in Den Haag en Amsterdam en spoedig daarna ook in het buitenland. 
Met regelmaat werden zijn winterlandschappen bekroond; zijn eerste gouden medaille behaalde hij in 1872. Koningin Wilhelmina en haar moeder Emma kochten gelijktijdig werk van hem.
In de rest van Europa en ook in Amerika zou hij veel succes met zijn werk hebben. Louis Apol behoort tot de belangrijkste meesters van de Haagse School en is vooral bekend geworden met zijn winterlandschappen en besneeuwde bosgezichten. Mensen spelen daarin een heel ondergeschikte, soms zelfs geen enkele, rol. Alle aandacht gaat naar de natuur. De mooiste landschappen vond de schilder vooral in en rond Den Haag en rond Arnhem.
Photo of Louis Apol
In 1880 reisde Louis Apol mee met een expeditietocht naar Spitsbergen op de poolschoener Willem Barents. 
Tijdens deze reis maakte hij veel tekeningen en aquarellen. Daarna werktij hij gedurende 6 jaar in de Veluwezoom (Roozendaal). Op latere leeftijd keerde hij weer terug naar de Veluwe. Hij overleed op 87-jarige leeftijd in 1937.


Musea: o.a. Rijksmuseum in Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum e.v.a.l van zijn leven verbleef hij in Den Haag.

tekst: http://www.museum-nunspeet.nl/Apol/apol

//