Press "Enter" to skip to content

Leo Gestel

Leo Gestel is een van de weinige Hollandse schilders die zich succesvol bezig hield met de kubistische schildersstijl.
Na 1911 stopte hij met het luministisch schilderen en ging andere wegen zoeken. Vanaf 1914 werd hij kubist, na een verblijf op Mallorca.

Leo Gestel werd op 22 november 1881 te Woerden geboren. Zijn eerste lessen kreeg hij van zijn vader, de schilder W. Gestel en van zijn oom D. Gestel te Eindhoven. Daarna was hij leerling aan de Rijksnormaalschool voor tekenkunst te Amsterdam o.l.v. Huybers en Visser. In 1899 behaalde hij de Lagere act Handteekenen. Hij studeerde daarna verder tot 1904 aan de Rijks Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam en deed ook avondklassen naakt o.l.v. prof. A. Allebé en N. van der Waay.

Hij werkte op diverse plaatsen in Nederland onder andere in Laren in 1904 en tussen 1917 en 1920 te Bergen. In 1928 heeft hij ook in Vlaanderen en Parijs en Mallorca gewerkt. In 1915 was hij medeoprichter van de Hollandse Kunstenaarskring samen met Breitenstein, Van Blaaderen, P. v.d. Hem, K. Maks, F. Hart Nibrig, H. Wolter. Deze Kring had tot doel om juryvrije tentoonstellingen te organiseren.

In1929 ging zijn atelier in Bergen in vlammen op en een groot deel van zijn jeugdwerken en studies gingen daarbij verloren. Hij vond in Blaricum op het Huizerhoogt een atelierwoning en ging daar wonen. Het was bekend dat hij niet, zoals veel van zijn kunstbroeders, door het Gooise landschap werd aangetrokken, maar de afstand Amsterdam – Blaricum was voor hem gunstig.

De veelzijdige Gestel had vele genres: portretten, stillevens en figuren en legde deze vast zowel met waterverf, olieverf als met potlood. Daarnaast maakte hij illustraties voor boeken etc. Tussen 1930 en 1934 schilderde hij enkel figuren. Tussen 1933 en zijn dood in 1941 werd hij meerder malen opgenomen in het St. Jansziekenhuis in Laren vanwege zijn maagproblemen. Hij werd begraven op de begraafplaats Westerveld opvierzenzestigjarige leeftijd.

Tekst: De Valk Kunstbemiddeling    Laren

//