Press "Enter" to skip to content

Lourens Alma Tadema

Laurens, later Sir Lawrence, Alma Tadema werd geboren in het Friese dorp Dronrijp als zoon van een notaris. Al op 16-jarige leeftijd begon hij zijn opleiding aan de Antwerpse Academie. Op een reis naar Italië in 1863 onstond zijn liefde voor de klassieke kunsten en architectuur. In 1870 verhuisde hij naar Londen waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Alma Tadema werd een geliefd lid van de Britse Society en schilderde behalve scènes die zich afspelen in de Oudheid ook portretten en toneeldecors. Vooral de historische nauwkeurigheid van zijn werk was opmerkelijk voor zijn tijd. Zijn schilderijen werden zelfs gebruikt als voorbeeld voor historische films.

tekst:  http://www.rijksmuseum.nl/

Sir Lawrence Alma-Tadema (Dronrijp, 8 januari 1836 – Wiesbaden, 25 juni 1912) was een Brits/Nederlands kunstschilder, die werkte volgens de academische traditie. Hij was een van de meest gerenommeerde schilders van het laat negentiende-eeuwse Groot-Brittannië.

Geboren te Dronrijp, Nederland, en opgeleid aan de Koninklijke Academie van Antwerpen, vestigde Alma-Tadema zich in 1870 in Engeland, waar hij de rest van zijn leven doorbracht. Als een schilder viel hij op door een klassieke onderwerpkeuze. Hij werd beroemd door zijn historische afbeeldingen van luxe en decadentie in het Romeinse Rijk, met smachtende figuren in prachtige marmeren interieurs, afgebeeld met op de achtergrond een oogverblindend blauwe Middellandse zee of een azuurblauwe hemel.

Hoewel hij tijdens zijn leven werd bewonderd voor het ontwerp van zijn schilderijen en zijn afbeeldingen van de klassieke Oudheid, viel zijn werk na zijn dood en met name na de de Eerste Wereldoorlog volkomen in diskrediet en werd vervolgens zo’n veertig jaar, niet toevallig net tijdens de hoogtijdagen van het modernisme, volstrekt genegeerd. Pas na 1960 nam de belangstelling voor zijn werk weer toe, in eerste instantie vanwege haar belang voor de 19e eeuwse Engelse kunst. De laatste 10 a 15 jaar worden in toenemende mate astronomische prijzen voor zijn werken betaald.

tekst: Wikipedia

//