Press "Enter" to skip to content

Bloemstilleven


Van de 17de tot in de 19de eeuw waren vele specialisten in de Nederlanden werkzaam in het populaire genre van de bloemschilderkunst. In het laatste kwart van de 19de eeuw begonnen ook modernistisch gerichte kunstenaars als Vincent van Gogh bloemen en bloemstillevens te schilderen. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd het thema zelfs geliefd bij kunstenaars die in de abstracte richting werkten, zoals Piet Mondriaan en Bart van der Leck. In het boek wordt duidelijk dat in de periode tussen circa 1870 en 1940 niet langer alleen ‘traditionele’ bloemstukken werden gemaakt, dat wil zeggen schilderijen met daarop als hoofdthema zorgvuldig geschikte bloemen in een vaas. Bloemen gaan juist ook meer in algemene zin een uitgesproken rol spelen in stillevens, portretten of interieurs. Een aparte categorie vormen schilderijen van tuinen, bloemrijke paradijzen, niet zelden aangelegd door de kunstenaar zelf.
Bloemschilderkunst uit Nederland en België, 1870-1940 toont de circa negentig werken van onder andere Gestel, Sluijters, Permeke, Ensor, Toorop en Ket in kleur.

Van de 17de tot in de 19de eeuw waren vele specialisten in de Nederlanden werkzaam in het populaire genre van de bloemschilderkunst. In het laatste kwart van de 19de eeuw begonnen ook modernistisch gerichte kunstenaars als Vincent van Gogh bloemen en bloemstillevens te schilderen. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd het thema zelfs geliefd bij kunstenaars die in de abstracte richting werkten, zoals Piet Mondriaan en Bart van der Leck. In het boek wordt duidelijk dat in de periode tussen circa 1870 en 1940 niet langer alleen ‘traditionele’ bloemstukken werden gemaakt, dat wil zeggen schilderijen met daarop als hoofdthema zorgvuldig geschikte bloemen in een vaas. Bloemen gaan juist ook meer in algemene zin een uitgesproken rol spelen in stillevens, portretten of interieurs. Een aparte categorie vormen schilderijen van tuinen, bloemrijke paradijzen, niet zelden aangelegd door de kunstenaar zelf.Bloemschilderkunst uit Nederland en België, 1870-1940 toont de circa negentig werken van onder andere Gestel, Sluijters, Permeke, Ensor, Toorop en Ket in kleur.


//