Press "Enter" to skip to content

Jan Jacob Spohler

De kunstschilder Jan Jacob Spohler werd geboren in 1811 in Nederhorst den Berg. Hij kreeg zijn opleiding aan het atelier van de in die tijd al beroemde Jan Willem Pieneman (historie-schilder).

J.J. Spohler staat net als zijn vriend en tijdgenoot Charles Leickert internationaal bekend als een zeer kundig romantisch landschapsschilder. Zij hebben veel met elkaar opgetrokken, wat terug te zien is in de vele gelijkenissen in hun werk. In het verleden zijn regelmatig werken van J.J. Spohler omgedoopt tot Leickerts, omdat deze dan meer opbrachten, gezien de faam van Leickert.

J.J. Spohler heeft zich gedurende zijn leven hoofdzakelijk bezig gehouden met het schilderen van zeer gedetailleerde, Hollandse zomer- en winterlandschappen. Vooral zijn winterlandschappen zien we vaak: gedetailleerde ijsgezichten met kale bomen, veel figuren en schaatspret. Zomerse rivierlandschappen, die hij ook maakte, komen we veel minder vaak tegen.

J.J. Spohler gaf raadgevingen aan zijn beide zoons, J.J.C. Spohler en J.F. Spohler. Tevens gaf hij les aan Willem Verster.

Diverse Musea hebben werk van J.J. Spohler in collectie: o.a. het Teylers Museum in Haarlem.

tekst:  www.artlistings.com

//