Press "Enter" to skip to content

Beeldende kunst

Beeldende kunst is een verzamelnaam voor alle kunstvormen die zich richten op het visuele zoals, schilderkunst, fotografie, en film. Beeldende kunst die zich meer richt op de 3D weergave noemt men plastische kunst zoals beeldhouwen en architectuur. Kunstvormen zoals theater en dans, optredens, en kookkunst bevatten aspecten van beeldende kunst, maar vallen niet echt onder deze noemer.

De oudste en meest gebruikte vorm van beeldende kunst is wellicht het tekenen. Meestal zal men papier gebruiken om op te tekenen, maar dit kan ook een andere grondstof zijn zoals hout, canvas, of zelfs kunststof. Ook het papier bestaat in veel verschillende soorten en kwaliteiten. Men kan tekenen met potlood, inkt, was, houtskool, en nog talloze andere materialen. Tekenen is een vorm van beeldende kunst die wel wat oefening vereist. Vooral het werken met schaduwen of het voorstellen van een 3D thema vraagr enige oefening.

Bij het schilderen zal men een pigment overbrengen op een ondergrond door middel van een oplosmiddel. Verf kan men kant en klaar kopen waarbij het pigment reeds vermengd is met het oplosmiddel, of men kan ook pigmenten en oplosmiddellen afzonderlijk kopen waardoor men zelf zijn eigen kleuren en verfsoorten kan samenstellen. Het oplosmiddel zorgt er tevens voor dat het pigment aan de ondergrond blijft kleven. Het is een vorm van beeldende kunst die enorm veel mogelijkheden te bieden heeft. Schilderen kan men doen op een grote verscheidenheid aan ondergronden zoals papier, doek of canvas, hout, steen, enz. Bij de beeldende kunst is het schilderen wellicht de enige kunstvorm die enorm veel mogelijkheden en combinaties toelaat.

Fotografie vertegenwoordigd een steeds belangrijkere en groeiende groep binnen de beeldende kunst. Fotografie heeft alles te maken met hoe bepaalde objecten of personen het licht weerkaatsen. Met de opkomst van de digitale fotografie ligt het maken van kunstige foto’s binnen ieders bereik. Door het sterk toenemende aantal exposities met foto’s, kan men stellen dat de fotografie binnen de beeldende kunst een zeer belangrijk onderdeel geworden is. Ook het maken van films heeft men verheven tot een kunstvorm, en dit is niet helemaal onterecht. Sommige films zijn gemaakt door niet zomaar regisseurs, maar door mensen die zeer goed op de hoogte zijn van hoe men emotie moet overbrengen op de toeschouwer. Het is dit aspect dat bij elke kunstvorm zeer belangrijk is.

Wat ook niet meer weg te denken is uit de hedendaagse beeldende kunst is de computerkunst. Hierbij gaat de kunstenaar zijn werk volledig digitaal maken door middel van een computer om dit vervolgens, ofwel digitaal, ofwel op papier of canvas, voor te stellen aan het publiek. De computer leent zich uitstekend tot het bekomen van werkstukken die anders vrijwel onmogelijk zouden zijn. Het heeft de poort opengezet naar een nieuwe vorm van beeldende kunst die men niet mag onderschatten en die men niet mag beschouwen als een tijdelijke trend.

Er is een overvloed aan beeldende kunst in 3D. Dit bestaat zelfs al meer dan 10.000 jaar, vanaf het moment dat de eerste potten gemaakt werden. Tegenwoordig noemt men dit keramische kunst of pottenbakken. Het is ook bij deze kunstvorm zo dat hoe meer men durft af te wijken van het algemeen aanvaardbare, hoe artistieker en hoe opvallender het werk zal zijn. Niet onbelangrijk hierbij is dat de functionaliteit van de potten helemaal geen rol meer speelt, net zoals men bij beeldhouwen ook geen nood heeft aan werken die functioneel zijn.

Beeldende kunst is enorm uitgebreid en zal zich steeds verder ontwikkelen. Er worden steeds meer nieuwe materialen gebruikt die allen hun specifieke eigenschappen hebben waardoor het mogelijk is om steeds weer vernieuwende en innoverende kunstwerken te maken.

tekst: schilderijen-kunst/be

//