Press "Enter" to skip to content

Herman Berserik

Berserik doorliep de Academie in Den Haag en was leerling van W. Schrofer, Andrea en Dick Harting,  en gaf daar later tussen 1958 en 1978 les. Hij ontwierp postzegels en affiches voor de PTT en illustreerde boeken zoals de roman De nacht gaat de dag vooraf (1959) van Nico Wijnen. Op de academie ontmoette hij mensen als zijn docent Paul Citroen, Co Westerik en Matthijs Röling die net als hij figuratief werkten. Zijn aandacht voor de vormen en kleuren der dingen is vaak geroemd. In zijn realistische schilderijen wilde hij de werkelijkheid een ander gezicht geven door kleine dingen te veranderen. Hij schilderde ook veel zelfportretten.

Beinvloedt door het na-oorlogse Franse expressionisme kenmerkt zijn werk zich  door helder kleurgebruik en een bijzonder perspectief. In 1942 zette hij het atelier van Paul Citroen voort.
Was lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders.

Hermanus Berserik heeft zich nooit veel aangetrokken van de heersende kunstmodes. Hij bleef zijn eigen merkwaardige wereld schilderen. Met zijn vrolijke voorstellingen, vol humor, poëzie en soms een vleugje surrealisme, wist de Haagse schilder door de jaren heen een groot publiek aan zich te binden. Door zijn vele toegepaste werk, voor o.a. de PTT, KLM en verschillende literaire uitgeverijen, is Berserik misschien wel de bekendste onbekende schilder van Nederland

Berserik, Hemanus – Haan, Jaques den.    Hermanus Berserik. Arnhem, Gemeentemuseum, 1967. Catalogue, wrappers, 24 x 18 cm., unnumb. (ca. 32) pp. with b/w ills.

Berserik, Hermanus – Sillevis, J. (introd.)    Hermanus Berserik ‘s-Gravenhage, Nijgh & Van Ditmar, 1983. Cloth, d/j., 30 x 21,5 cm., 96 pp. with ills. most in colour.

Berserik, Hermanus – Groot, J.R. & C. van Kooten  Hermanus Berserik schilderijen, tekeningen, grafiek 1968-1979. “Soms begin ik bij de lucht”. Arnhem, Gemeentemuseum, 1979. Catalogue, wrappers, 24 x 18 cm., 48 pp. with (col.) ills.

BERSERIK,HERMANUS. Berserik na vijftig jaar schilderen. Amst., 1988. 48 pp. Col.ills. Cloth

//