Press "Enter" to skip to content

Philip Sadee

Leerling van professor J.E.J. van den Berg te Den Haag, alwaar hij aanvankelijk nog historiestukken schilderde. Later, na zijn reis naar Düsseldorf vestigde hij zich weer te Den Haag en begon hij het volksleven te schilderen en speciaal dat van het Scheveningse vissersleven. Vanaf de jaren tachtig van de negentiende eeuw zag men ook stadsgezichten van zijn hand.

Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée is geboren en overleden in Den Haag.

Hij maakte zijn debuut op 20 jarige leeftijd. Aanvankelijk schilderde hij bijbelse taferelen en historiestukken, maar later richtte hij zich op het dagelijkse leven. In het nabij gelegen Scheveningen kwam Sadée in aanraking met het vissersleven dat hem mateloos boeide. Het strand en de duinen werden voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie en zijn weergave van het vissersleven was geheel origineel. Met heldere kleuren en trefzekere schilderstijl verwierf Sadée een unieke plaats in de ´grijze’ Haagse School.

Sadée studeerde samen met J.J. van de Sande Bakhuyzen in Düsseldorf. Hij heeft reizen gemaakt naar België, Duitsland, Frankrijk en Italië. Aan de Haagse tekenacademie heeft Sadée de functie van hoofddocent vervuld.

//