Press "Enter" to skip to content

Arie Zwart

Arie Zwart werd geboren in Rijswijk. Hij kreeg zijn opleiding aan de Haagse Akademie voor Beeldende Kunst en was enige tijd leerling van de Rijswijkse kunstenaar Otto Kriens. Na zijn opleiding krijgt Zwart een atelier in het ouderlijk huis in Rijswijk.Omdat hij met de verkoop van zijn schilderijen maar nauwelijks in zij levensonderhoud kon voorzien, heeft hij verschillende tijdelijke baantjes, onder meer in de reclame wereld.

Tussen 1933 en 1936 trekt hij met zijn gezin in een woonwagen door Nederland. In 1936 koopt hij een woonboot – de Trekschuit – en vaart het gezin voortdurend over de Nederlandse waterwegen. De thuishaven is Voorburg en later Woerden. Vanaf de jaren 50 wordt het varen afgewisseld met lange reizen naar Zuid-europa, onder meer naar Frankrijk, Spanje,  Portugal, Ibiza en ook Tunesië. In 1974 verkoopt Zwart zijn woonboot en verhuizen hij en zijn vrouw naar het Rosa Spierhuis in Laren. Hier overlijdt hij in 1981.

De vroege werken van Arie Zwart, de schilderijen die dateren uit zijn “Rijswijkse” periode, zijn nog geschilderd in de traditie van de Haagse School, zoals die op de Akademie werd onderwezen en ook door Otto Kriens. Voorbeelden, onderdeel uitmakend van de collectie van het Rijswijks Museum, zijn; de landschappen in Overvoorde, Cromvliet en de Oude Kerk te Rijswijk.  Gaandeweg wint zijn werk aan kleur en wordt zijn penseelvoering losser. Uit de jaren 30 en 40 dateren veel van zijn bekende en populaire polderlandschappen en plasgezichten, die niet alleen qua onderwerp, maar ook qua uitvoering blijven herinneren aan de tradities van de Haagse School.

Op zijn reizen naar het Middellandse Zee gebied wordt hij geconfronteerd met het zuidelijk licht en de vele, vaak heldere kleuren  in deze landen. Hij verwerkt deze indrukken in de landschappen die hij ter plaatse maakt.
Ook in zijn latere werk in Nederland komt het zuidelijke licht in zijn stillevens en het interieur van zijn woonboot terug. Deze latere en lichtere werken zijn persoonlijker van karakter en vallen op door hun gedurfd kleurgebruik, krachtige penseelvoering en heldere composities.

Tekst: A. v.d. Zouw
schilderijen1850-1950

Geboren in Rijswijk.
2 jaar Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag +/- 1918-1919 in 1920 is hij in Amsterdam gaan werken voor een reclame bureau. De fiets was gekocht en de wereld lag aan zijn wielen. vanaf 1921. 1926 is hij samen met zijn vrouw in Veur (huidige Leidschendam) gaan wonen. 1931 verhuizen ze naar de Appelstraat in Den Haag.

1933 wordt het woonhuis verruild voor een woonwagen waarmee ze naar Lage-Mierde trekken
via de Franse grens naar Zaltbommel. 20 Mei 1936 wordt de woonboot “De trekschuit” in gebruik genomen.
Standplaats Zaltbommel, in de Linge. 1939 is de boot in Meppel van waaruit hij tochten maakt naar onder andere Giethoorn en Zwolle. Na de oorlogsjaren is de Trekschuit weer richting het westen gegaan, o.a. te Noorden, Woerden 1947
maar ook Nieuwkoop, Diever en Havelte in Drente. 1949 is de boot in Den Haag (Voorburg).
1951-55 & 56, 62 is Arie in Zuid Frankrijk waar hij vele schilderijen maakt.

In 1962 is de Trekschuit naar Woerden verhuisd.
1968 Carcavelos in Portugal.
Winter 1969 in Torremolinos en Tunis

Eind 1974 hebben zij hun woonboot verlaten en hebben hun intrek genomen in het Rosa Spierhuis in Laren

Tussen door heeft hij verschillende reizen gemaakt o.a.
1938 Namen (België)
1950-51 Cap d’Antibes (Frankrijk)
1951 Cagnes sur Mes (Frankrijk)
1952 Brussel (België)
1957-58 Ibiza (Spanje)

Boek: Arie Zwart-Een zwervend bestaan door Raymond Baan
Uitgever: Van Spijk Art projects-Venlo

//