Press "Enter" to skip to content

Evert Jan Ligtelijn

Evert Jan Ligtelijn werd geboren in 1893 in Amsterdam en  woonde en werkte in Amsterdam, Naarden en Amstelveen.  Ook maakte hij veel buitenlandse reizen o.a. naar de Canarische eilanden en Zuid en Midden Amerika.
Hij schilderde vele onderwerpen, vaak ook mediterane scenes, en stadsgezichten van Amsterdam.

Hij was een productief schilder van uiteenlopende onderwerpen. Heeft in vlotte penseelstreek vele Amsterdamse stadsgezichten in zomer- en wintersfeer geschilderd die evenals zijn riviergezichten van de Vecht zeer gewild zijn. Maakte reizen naar o.a. de Canarische Eilanden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika alwaar hij af en toe zijn schilderijen signeerde met diverse pseudoniemen. Veel van zijn mediterrane werken maakte grotendeels hij met het schildersmes wat duidelijk op deze schilderijen te zien is.

Hij hanteerde bij het schilderen doorgaans een opvallende vlotte manier van werken, vaak ook met het schildersmes.. Hij was een autodidact, die lange tijd in zijn geboortestad, Amsterdam heeft gewerkt.

Met name zijn Amsterdamse stadsgezichten – in zowel zomer- en wintersferen – varieren in stijl van een uiterst stemmingsvol impressionisme tot krachtige, zeer eigenzinnig vormgegeven impressies.

Naast Amsterdam heeft hij ook veel in Naarden, Gorssel, De Vechtstreek en ook Kortenhoef en omstreken vertoefd. Vooral zijn riviergezichten van de Vecht en en omgeving zijn heden ten dagen zeer gewild. In de volksmond noemt men hier Ligtelijn tegenwoordig ook wel liefkozend  “De Vechtschilder”.

In Bergen werkte hij enige tijd samen met Harrie Kuyten met wie hij bevriend raakte. Ook was hij zijn leven lang bevriend met de schilder Nico Bruijnestein.  Hij overleed in 1975 in Laren.

//