Press "Enter" to skip to content

Ans van den Berg

Ans van den Berg behoorde tot de Amsterdamse Joffers, een groep vrouwen die zich specialiseerde in het schilderen van stillevens en bloemen in een vlotte impressionistische stijl. Zij was de enige van de Amsterdamse Joffers die de Academie niet bezocht, maar door een leertijd in Parijs ontwikkelde zij zich tot een knap schilderes. Zij schilderde portretten en figuren, Larense binnenhuisjes, maar haar voorkeur ging toch uit naar het bloemstilleven.

Na te Brussel de kostschool te hebben bezocht, ontving zij te Amsterdam schilderlessen van juffrouw Keuchenius, de latere mevrouw Dijsselhof, terwijl Jo Bauer haar in het tekenen naar de menselijke figuur onderrichte. Van tijd tot tijd verbleef zij in Parijs, waar zij veel naar levend model heeft getekend en waar de figuur haar zeer bezig hield. In Holland teruggekeerd, heeft zij een levendig verkeer met een groep Larense schilders waarvan Van Beveren het middelpunt vormde en waar zij met o.a. de schilders Hoogerwaard en De Groot samenkwam. Ook het Larense binnenhuis, een gezocht onderwerp in die dagen, koos zij zich tot object.

Met Coba Surie had zij gedurene 36 jaar een atelier aan de Keizersgracht en samen met haar maakte jarenlang vakantiereizen waarop het schetsblok steeds werd meegenomen.

Aan de academie ontstond een vriendenkring van kunstenaressen die later de naam de Amsterdamse Joffers kreeg, bestaande uit de schilderessen Lizzy Ansingh, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Ans van den Berg, Jacoba Surie, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff.

Ans van den Berg heeft ook in Parijs en België gewerkt en was o.a. Leerlinge van M. Hagemans te Brussel (1891), later kreeg zij nog les van E.S. van Beever te Laren (N.H) en P.P.Rink en J.Bauer-Stumpff en daarna heeft zij nog op de Académie Colarosi te Parijs gezeten. Schilderde o.a. bloemstillevens figuurstukken (interieurs) etc. Was lid van ‘Arti et Amicitiae’ en ‘St. Lucas’ te Amsterdam. Gaf o.a. les aan Betsy Kaiser. Museum Boymans-van Beuningen en het Haags Gemeentemuseum bezitten werk van haar.

tekst: Wikipedia

Bronnen
De Amsterdamse Joffers door Johan H. van Ekeren (1947)

//