Press "Enter" to skip to content

Bernardus Blommers

B.J. Blommers werd in Den Haag geboren en studeerde samen met Willem Maris aan de Haagse Academie. Hij is voornamelijk gewaardeerd voor zijn schilderijen met kinderen of vissersvolk op het strand van Scheveningen of Katwijk. Echter in het begin van zijn carriere schilderde hij ook graag Vissersinterieurs. Blommers ontving vele prijzen zowel in zijn vaderland als in het buitenland en was een van de meest gewaardeerde en bekende schilders uit zijn tijd.
In een hoek van zijn atelier had hij een Vissers-interieur ingericht.
In 1882 verhuisde hij naar Scheveningen, waar hij een huis bouwde bij het strand. Van toen af specialiseerde hij zich geheel  in levendige strand en duinscenes met kinderen en figuren.

Bernardus Johannes Blommers was de zoon van een lithograaf. Kunst werd in het ouderlijk huis gewaardeerd, zodat hij in de gelegenheid werd gesteld de Haagse Kunstacademie te bezoeken. Hij kwam daar in contact met Anton Mauve en de gebroeders Maris. Van grote invloed op zijn werk waren de werken van Jozef Israels.
Veel  werk werd geexporteerd naar de VS en Canada waar hij een grote naam had opgebouwd. Zijn later schilderijen waren vrolijker en lichter dan het normale werk uit de Haagse school
Schilderijen van hem zijn in het bezit van alle grote Nederlandse musea.

//