Press "Enter" to skip to content

Willem Maris

Willem Maris SchilderijWillem Maris (Den Haag, 18 februari 1844 – aldaar, 10 oktober 1910).
Hij werd in Den Haag geboren als jongste zoon van Mattheus Maris en Hendrika Bloemert. Hij was er bekend niet alleen als schilder, ook als tekenaar, etser en aquarellist. Zijn eerste tekenonderricht ontving hij van zijn oudere broers Jacob en Matthijs. Hij volgde tevens avondschool aan de Haagse Academie en ontving raadgevingen van de dierenschilder Pieter Stortenbeker. Aan de Haagse academie volgde hij nog avondlessen. Hij werd een uitmuntend dierentekenaar. In Oosterbeek en in Wolfheze ontwikkelde hij zijn artistiek landschapschilderen. In 1855 maakte hij er kennis met Anton Mauve. In Den Haag kreeg hij zijn eerste expositie in 1863. Willem Maris kreeg les van zijn oudere broers en op de avondlessen van de Haagse Tekenacademie. In Oosterbeek raakte hij bevriend met Anton Mauve. Met Blommers reisde hij naar Duitsland en Noorwegen. Willem bleef in Nederland wonen en legde zich toe op zonnige polderlandschappen met koeien en eenden. Zijn werk vond internationaal veel waardering. Tot zijn leerlingen behoorden Poggenbeek en Breitner.

Willem Maris werkte voornamelijk in Den Haag.  De kunstschilder hield zich vooral bezig met het Hollandse landschap, waarin dieren figureerden. De werking van het licht had zijn grote belangstelling:  “Ik schilder geen koeien, maar licht”.

Net als de andere kunstenaars van de Haagse School hanteerde Willem Maris in zeker opzicht een fotografische benadering. Niet alleen door de registratie van licht en het effect daarvan op de kleur, maar ook door de geïsoleerde uitsneden. De schilder koos niet voor panorama’s, doch zoomde in op een fragment. In zijn steeds weerkerende landschappen met dieren geanimeerd, herinnerde hij vaak aan het werk van de Franse Camille Corot. Hoewel hij als jongste van de drie Marissen eigenlijk het verst verwijderd stond van zowel realisme als impressionisme, toch is hij wellicht de meest realistische schilder van de drie geweest.
Later schilderde Willem Maris vooral koeien en slootoevers met eenden. Willem Maris was ook als etser en aquarellist actief. Zijn zoon Simon Willem Maris schilderde ook en schreef een boek over het schildersgeslacht.

De gebroeders Maris waren alle drie begenadigde tekenaars en aquarellisten en ze droegen bij tot de bloei van de ‘Hollandse Teeken Maatschappij’ en het Haagse Schilderkundig genootschap ‘Pulchri Studio’.

http://www.museum-nunspeet.nl/Maris-w/maris-w.html

//