Press "Enter" to skip to content

Reinier Bakels

Bakels begon zijn loopbaan als ‘full-time’ schilder in 1904 na een carrière als jurist. Hij schilderde bi j voorkeur landschappen op Texel waar hij werd geboren en havens met vissersschepen.
Op zijn 14de verhuisde hij naar Haarlem. Na omzwervingen vestigt hij zich later in Den Haag, vanwaar hij vaak Schevenigen bezoekt en schildert. Maar ook andere visserssteden zoals Enkhuizen, Harderwijk, Volendam en Elburg, Amsterdam, Maasluis en Dordrecht.  Veel van zijn werk is dan ook in historisch perspectief belangrijk..  Vriendschap sloot hij met de oudere schilder Tholen, wiens invloed duidelijk te herkennen is.
Zijn vlotte palet was wisselend maar soms was dat opvallend sterk van kleur. Bakels schreef een boek over Tholen die hij zeer bewonderde.

Mr Dr Reinier Sybrand Bakels, zoon van de doopsgezinde dominee Pieter Simon Bakels, werd in 1873 geboren in Den Hoorn op Texel. Na zijn gymnasiumopleiding in Haarlem studeerde hij rechten in Amsterdam. Op aanraden van zijn echtgenote Henriette van Wulfften Palthe, besloot hij op 30 jarige leeftijd zijn ambtelijke loopbaan op te geven en zich definitief aan de schilderkunst te wijden. Hij werd hiertoe in staat gesteld door een lening van zijn schoonvader, een Twentse textielfabrikant. ;Met uitzondering van een korte onderbreking woonde Bakels in Den Haag. Van uit Den Haag trok hij er regelmatig op uit. Het merendeel van zijn oeuvre is ontstaan in grotere en kleinere havenplaatsen, zoals Maassluis, Monnickendam, Dordrecht, Amsterdam en Enkhuizen. Ook de bij zijn woning gelegen vissershaven van Scheveningen was een geliefd onderwerp. Daarnaast werkte hij ook in Noord Brabant en in Overijssel. <br /> <br />Als schilder was hij autodidact. Hij schilderde vooral landschappen, stads- en havengezichten en portretten. Bakels heeft veel op Texel gewerkt. De gemeente Texel bezit een 12-tal olieverfschilderijen van hem.
Niek Welboren heeft in 1988 een Bakels-tentoonstelling gehouden in ‘De Scholerie’ met 18 Texelse werken. In 1991/92 werd een overzichtstentoonstelling georganiseerd door het Drents Museum in Assen

Bakels, Reinier Sybrand – Knol, Margriet Reinier Sybrand Bakels 1873-1956. Assen, Drents Museum, 1991. Wrappers, 27,5 x 22 cm. 180 pp. with ills. most in b/w.

Bakels, Reinier Sybrand – Knuttel Jr., Ir. G. R.S. Bakels ‘s-Gravenhage, Boek-en kunstdrukkerij v/h Mouton & Co, 1948. Cloth, 20,5 x 15,5 cm., 42 pp. text and 38 ills in b/w.

//