Press "Enter" to skip to content

Gerrit van Blaaderen

Gerrit van Blaaderen wordt gerekend tot de Bergense school.
Maar behoorde ook tijdelijk bij de Larense schilders.
Echter van 1907 en 1908 woonde hij in Samois sur Seine bij Parijs, waar hij ook werk maakt geheel in Franse stijl.
Hij werd geboren te Nieuwer Amstel op 18 juni 1873. Hij was leerling van H. Hulk en van  W.F.A.J. Vaarzon Morel en studeerde daarna een jaar op de Tekenacademie te Antwerpen onder leiding van Vaarzon Morel.. Hij woonde en werkte in Amstelveen tot 1899, Parijs, Londen, Bloemendaal 1903, Huizen en Bergen.
Hij tekende landschappen, stadsgezichten, stillevens en figuren en was een bewonderaar van Cézanne. In 1905 trouwde hij met de schilderes Riet Hoogendijk die welgesteld was.
Van Blaaderen woonde in zijn Larense tijd van 1904 tot 1906 op het adres Zevenenderdrift 35. Tijdens deze periode schilderde hij in een impressionistische stijl grote heidelandschappen en figuurstukken van mannen en vrouwen.
Een ontmoeting met schilder Hart Nibbrig bracht een omkeer in zijn werk. Zijn strikte pointillisme nam hij echter niet letterlijk over. Zijn werk bestond niet uit stipjes maar uit korte streepjes.

Hij was lid van de schildersvereniging Arti et Amicitiae te Amsterdam. Van Blaaderen overleed in het Noord Hollandse Bergen op 10 september 1935.

BLAADEREN, GERRIT WILLEM VAN – Gerrit Willem van Blaaderen, 1873-1935. Kranenburgh Cahiers no. 1, Museum Kranenburgh Bergen, z.j. Gen., ongenummerde pp., illustraties in kleur en zw/w.

//