Press "Enter" to skip to content

Jan Kelderman

Jan Kelderman hoort eigenlijk niet thuis in deze lijst van beroemde schilders. Hij was een snelschilder,  autodidakt,  en werk van hem hing nooit in een museum. De waarde van zijn schilderijen is gering en ligt tussen de € 50.– en € 150.–

De enige reden, dat hij toch is opgenomen komt door het feit, dat er geen andere schilder is,  die een zo grote produktie olieverf schilderijen heeft gemaakt als hij. Hierin is hij  recordhouder, waardoor hij tevens bekend is bij een groter publiek.

Jan Kelderman (1914-1990  Eemnes-Amsterdam),  kunstschilder en koopman.

Met zijn familie woonde hij lange tijd in Amsterdam Oost waar hij in een klein atelier voornamelijk Amsterdamse stadsgezichten en zeegezichten vervaardigde. Het gezin Kelderman was niet rijk, maar kon redelijk goed leven van de opbrengst van zijn schilderijen.

In zijn jongere jaren kocht en verkocht Kelderman op markten tweede hands artikelen en curiosa maar al snel specialiseerde hij zich in schilderijen. Kelderman had een bijzonder schilderstalent, hetwelk hij zelf ontwikkelde tot een zeer aanvaardbare, impressionistische stijl.

Vanaf 1948 verkocht hij zijn schilderijen, door meestal met zijn Volvo industriele bedrijven te bezoeken, waar hij zich ten kantore begaf en zich voorstelde als :” Ik ben Jan Kelderman de bekende schilder “.  Ik wil u graag mijn werk laten zien en eventueel ook verkopen. De prijzen staan achterop, maar gelden voor het eerste schilderij, elk volgende kost de helft.”

Meer dan 30 jaar heeft Kelderman aldus gewerkt. Daarnaast verkocht hij schilderijen op kleine beursen en markten, maar ook in de kroeg waar hij regelmatig te vinden was. Hij luste wel een borreltje. Ook hield hij exposities in diverse hotels en zelfs reisde hij naar Zweden, waar hij diverse malen exposeerde.
Jan was een vrolijk, gezellig mens, met een optimistische kijk op het leven en altijd in de weer met zijn schilderijen.

Deze Olieverf schilderijen stelden meestal stadsgezichten of bloemstillevens voor, af en toe afgewisseld door bomschuiten op zee, een bospad of een wintertje. En ook heel veel Parijs.
De meeste voorstellingen werden  exact vele malen opnieuw geschilderd. Het  Oude  Vischhuis aan de Brouwersgracht,  de varende bomschuiten op zee, en de Place Clignacourt werden vele malen herhaald.

Zijn totaal werk is bijzonder groot en wordt geschat op meer dan 10.000 stuks.  Dit grote aantal is echter niet alleen door Kelderman gemaakt.  Zijn vriend en collega Heinrich Jobst Frese heeft een groot deel van de Keldermannen gemaakt,  die later door Jan werden gesigneerd.

Op de veilingen worden zijn werken regelmatig verkocht en ook een aantal kunsthandelaren voeren tegenwoordig zijn werk in hun collectie.

//