Press "Enter" to skip to content

Jan Engel


Johannes (Jan) Wilhelmus Engel is een typisch voorbeeld van een schilder die nog beter gaat schilderen, naarmate hij wat ouder wordt. Gedurende bijna 20 jaar heeft hij een eigen, zeer realistische stijl ontwikkeld en behoort inmiddels tot de beste realisten in Nederland.

Engel werd geboren in Amsterdam en groeide op in een turbulent artistiek gezin, dat zich na enige omzwervingen settelde in Wapserveen Drenthe.
Als kind kwam hij al vroeg in aanraking met kunstenaars van allerlei pluimage. Hij kreeg de eerste raadgevingen van Jacques Van Meegeren en Herre Hooghiemster. Later ging hij Grafische Vormgeving studeren aan de Enschedese Academie.

In het schilderen met olieverf vormde hij zich deels zelf, gezegend als hij is met een zeer groot talent.

Aan het begin van zijn ontwikkeling is hij beinvloedt door de Haagse school, later ontwikkelde hij een eigen, meer kleurrijke, impressionistische stijl, terwijl hij tegenwoordig vooral een bijna romantisch realist is.

Tot onderwerp kiest hij landschappen met koeien en op groter formaat stadsgezichten. Een bijzondere voorliefde heeft hij voor onderwerpen die betrekking hebben op de Franse bohemien levensstijl van rond 1900.

De laatste jaren heeft hij zich bovendien gespecialiseerd in romantische strandgezichten, meestal met 2 of meer spelende kinderen.
En zijn realistische afbeeldingen van mussen, meesjes en puttertjes zijn uniek, bijzonder gewild en brengen inmiddels zeer hoge bedragen op bij veilingen.

Jan Engel schildert de realiteit, maar mooier dan de werkelijkheid. De zon schijnt altijd, de sneeuw is helder wit. Vrolijke kinderen met kleurige jurkjes op het strand, vaak veel zacht blauw. Goed doorvoede zwart-witte koeien in de kracht van hun leven op volle groene graslanden. De mooiste vogeltjes met een schitterend zomers verenkleed.

Elke toeschouwer wordt er vrolijk van.

Over zijn leeftijd bestaat enige onduidelijkheid, mede omdat Jan Engel elke vorm van publiciteit schuwt.
Maar zeker is, dat hij geboren is na 1960.

zie:  http://www.rkd.nl/rkddb/(fyml2x55u0k3k5555kufaf45)/detail.aspx?parentpriref=

//