Press "Enter" to skip to content

Gerard Delfgaauw

Gerardus Johannes (Gerard) Delfgaauw werd in 1882 in Monster geboren. In 1907 vestigde hij zich in Rijswijk, waar hij in 1947 overleed. Hij vormde zich voornamelijk zelf na een opleiding aan de toenmalige tekenacademie in Den Haag. Dit was rondom de eeuwwisseling.

Gerard Delfgaauw groeide op in het waterrijke Westland. Vanaf 1914 woonde en werkte hij in Rijswijk. Het polderlandschap, met in het bijzonder zijn molens,  is dan ook een belangrijk onderwerp in veel van zijn schilderijen. Maar het oeuvre van Delfgaauw is veel breder. Zo schilderde hij dorps – en stadsgezichten (o.a. van Dordrecht en Delft), winterlandschappen en voorstellingen in de Rotterdamse haven.

Delfsgaauw schilderde in impressionistisch-naturalistische trant. Hij wordt wel gerekend tot de tweede generatie Haagse School. Gerard Delfgaauw was de schilder van het zonlicht, d.w.z. er is altijd de zon die de schaduwen verdrijft. Zijn luchten zijn in lichte tinten grof op het doek aangebracht en nodigen de toeschouwer uit het landschap te betreden.

Omdat de vraag naar zijn werk zo groot was en hij ondanks zijn grote productiviteit de kwaliteit op een goed niveau wilde handhaven, schilderde hij  regelmatig onder de pseudoniemen J. Van Delden en (vanaf circa 1940) J. van Gessel.

Verder was hij leermeester van zijn zoon dr. J.G.M. Delfgaauw. Het schilderij “De drie windmolens te Leidschendam”, waaraan Delfgaauw werkte ten tijde van zijn overlijden, vormt in onafgemaakte staat, nog familiebezit. De wieken van de molens ontbreken op dit doek.  Delfgaauw werd in eigen tijd al gewaardeerd; zo had minister-president Willem Drees het strandgezicht  Scheveningen met de oude pier”  aan de muur hangen.

//