Press "Enter" to skip to content

Cornelis de Bruin

Cornelis de Bruin, Utrecht 1870-1940 Amsterdam

Cornelis de Bruin woonde en werkte in Amsterdam en in Baarn. Op impressionistische wijze schilderde hij veelal landschappen, welke hij bijna altijd ook op de achterzijde signeerde met Corns. de Bruin en voorzag van een annotatie.
Kenmerkend voor zijn werk zijn de pastelkleurige luchten, waarin bijna altijd na verloop van tijd craquellee vorming optrad

Hij heeft ook als plateelschilder en ontwerper gewerkt bij ‘De Distel’ te Amsterdam, van circa 1900 tot 1903 en bij de ‘Dordtsche Kunstpotterij’ te Dordrecht, van 1903 tot 1906. Daarna had hij nog een eigen bedrijf in Maarssen en was tegelijkertijd ontwerper/schilder bij de Plateelbakkerij Delft N.V. Vertrok in 1918 naar Baarn en in 1923 weer terug naar Amsterdam.  
Cornelis de Bruin is een buitengewoon productieve schilder geweest die daarnaast als plateelschilder en keramist minstens zo veel naam heeft gemaakt.
Tussen deze bedrijven door verbleef hij meer dan eens langere tijd in Duitsland als ontwerper op keramische fabrieken, o.a. bij Villeroy en Boch, waar hij prachtige serviezen maakte.
Hij ontving zijn opleiding aan de rijksacademie in Amsterdam bij August Allebe, diens leerlingen staan bekend om hun fraai geschilderde luchten, voor Cornelis geldt dat ook zeker.

Hij schilderde veel landschappen op de Veluwe en in het Gooi, maar ook veel zeegezichten, schelpenvissers, zigeuners, zwervers, havengezichten en stadsgezichten, talrijke in Amsterdam, waar hij de laatste 17 jaren van zijn leven woonde. Wanneer hij zelf een schilderij goed vond signeerde hij het met Corns de Bruin ft ( fecit=heeft gemaakt ). Ook corns de bruin was nog goed, c. de bruin waren de broodschilderijen. Als hij het eigenlijk maar niks vond stond er van Wijck onder. Ook gebruikte hij de naam W. Hindenberg, waarschijnlijk met het oog op de Duitse markt. Verder hebben de gebroeders Welt(h)er onder diverse namen menigmaal zijn niet gesigneerde werk van een door hen gekozen signatuur voorzien, dit ongesigneerde werk werd voor 5 a 10 gulden ingekocht. Ook Jan Kelderman heeft dat met regelmaat gedaan.
Heel veel werk is naar Amerika gegaan; Nederlanders, die emigreerden, namen een herinnering aan hun oude vaderland mee naar hun nieuwe vaderland. Hij deed daarnaast nog veel ontwerpwerk voor o.a. Tuschinsky, de Synagoge in de Linnaeusstraat alsook de vrijmetselaarsloge in Amsterdam.

Cornelis de Bruin is op 12 april 1900 getrouwd met Naatje de Haas. Zij kregen samen 5 kinderen. Het gezin woonde in Amsterdam, Laren, Bunnik, Maarsen, Baarn en uiteindelijk weer Amsterdam. Cornelis de Bruin heeft een rijk oeuvre aan schilderijen nagelaten, met een zeer herkenbare stijl. Cornelis de Bruin leefde precies in de periode van de Haagsche School (1870-1940) en dat is terug te zien in zijn werk. Hij was een van de vele schilders die in de schaduw van de beroemde tijdgenoten werkte. Een groep schilders die ook wel als  ‘kleine meesters’  wordt gekenschetst. Een titel die ook Cornelis de Bruin, met zijn herkenbare en krachtige stijl, toekomt.

Voor een prachtig overzicht:   http://cornelisdebruin.blogspot.com/

//